7 lucruri pe care nu le stiai despre elefanti

Articol publicat in: Cultura, Mass-media


Cele mai mari animale terestre, elefan?ii sunt ?i foarte sociabili, tr?ind în turme formate din 40-50 de elefan?i conduse de obicei de o femel? b?trân?. Dac? vrei s? afli mai multe lucruri despre ei, iat? câteva dintre cele mai interesante.



1. Gesta?ia dureaz? 2 ani

Dintre toate animalele, au perioada cea mai lung? de gesta?ie: aproape 22 de luni, iar puiul are la na?tere nu mai pu?in de 91 de kilograme ?i un metru în?l?ime. El ajunge s? bea ?i 10 litri de lapte în fiecare zi.

2. Tompa lor are 100.000 de mu?chi

Trompa le este de folos elefan?ilor în multe situa?ii. Cu ajutorul ei respir?, beau ap?, m?nânc?, miros, mângâie, apuc? ?i car? dintr-un loc în altul diverse lucruri. De altfel, trompa lor are aproximativ 100.000 de mu?chi. Tot ea face diferen?a între elefan?ii africani ?i cei asiatici . Primii au dou? extensii ca ni?te degete la cap?tul trompei, care le permit s? prind? u?or ?i s? simt? lucrurile din jur, în timp ce elefan?ii din Asia au numai una.

3. Se r?coresc mi?cându-?i urechile

Elefan?ii pot s?-?i regleze temperatura corpului cu ajutorul urechilor. Când le este foarte cald, î?i flutur? urechile, iar sângele circul? prin mai multe vene ?i se r?ce?te cu pân? nou? grade Celsius. Se folosesc de urechi ?i atunci când vor s?-?i arate furia. Le aduc în fa?? ?i le întind.

4. Imit? sunete cu fidelitate

Sunt singurele mamifere terestre, înafara primatelor, care au abilitatea de a imita sunete. Ei pot ciripi, bâzâi, fluiera ?i chiar toarce.

5. Devin roz când îmb?trânesc

Pe m?sur? ce îmb?trânesc, elefan?iilor li se depigmenteaz? pielea, iar unele por?iuni de pe corpul lor devin roz, îndeosebi în zona trompei.

6. Se admir? în oglind?

Elefan?ii asiatici sunt una dintre cele nou? specii de animale care se pot recunoa?te când se privesc în oglind?. Printre alte animale care pot face asta sunt cimpanzeii, co?ofana, delfinii.

7. Sunt proteja?i în Tailanda

Tr?iesc pân? la 70 de ani, timp în care î?i schimb? col?ii de filde? de ?ase ori. Din nefericire, din cauza comer?ului cu filde?, popula?ia elefan?ilor scade anual cu 38.000 de exemplare în Africa. În schimb, în Asia, mai precis în Thailanda sunt animale protejate. Tailandezii au „Ziua elefan?ilor” în fiecare an, la 13 martie, iar în cel de-al treilea weekend al lunii noiembrie organizeaz? Festivalul elefan?ilor în provincia Surin (la 500 de kilometri de Bangkok ). Atunci au loc pe stadionul local o parad? ?i o demonstra?ie a abilit??ilor a circa 300 de elefan?i câ?i particip? la festival. autor; Daniela Capatana

sursa; ziarul click



Leave a Reply

(insereaza codul din stanga)
Copyright © neneamircea     Powered by WordPress MU    Designed by WPDesigner    Hosted by www.weblog.ro
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X